Üdvözlet

Üdvözöllek kedves látogató Matyi világában! Ez lenne az a hely, ahol megpróbálom megörökíteni kicsifiunk egyre érdekesebb világának eseményeit. Önmagunk szórakoztatása, az emlékek későbbi felidézése a cél, de nem bánjuk, ha másnak is okozunk egy-két vidám percet...

2008. május 1., csütörtök

Elő az archívumból 1. - Helyzetjelentés (2008. január 22.)

Korábban született két "helyzetjelentés", ami kezdeti viszontagságainkat hivatott bemutatni barátoknak, kollégáknak, ismerősöknek. Mivel ezek is hozzátartoznak Matyi világához, úgy gondolnám, itt a helyük.


Sziasztok!

"Rövid" helyzetjelentés Matyi 3 hetes szülinapján: köszönjük, jól vagyunk, kihevertük Matyi közel egy hetes böjtjét (vagy lehet, hogy pránát evett??), doktornő/védőnő "meg kell állítani a súlycsökkenést" kijelentésével előidézett infarktust, illetve azt a hírt, hogy nem, még mindig nem bírták azok a megveszekedett macskaevő olaszok felrakni a kamionra Matyi babakocsiját, így még ezen a héten se lesz járgánya.

Megvolt az első beégés is (totál amatőrként nem vittünk váltópelust és ruhát a kardiológushoz, így Matyi úgy jöhetett haza, mint aki térdig sütőtökpürébe lépett), de meg is nyugodhattunk, mert nem a szívzöreje miatt nem evett, hanem puszta meggyőződésből.

Feladtuk már a "nem alszik velünk egy ágyban a gyerek" elvet is, ami eddig nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis azóta mindhárman tök jól alszunk. Szóval most már "minden" szép és jó, de azért megjártuk azokat a bizonyos bugyrokat. Nem tudom, melyik is volt a mélypont: amikor arra ébredtem kb. hajnali 4-kor, hogy R. szalad a gyerekszobába, hogy elfelejtette megmérni, hogy hány centi (!) a gyerek, vagy az, amikor szintén valami hajnali időpontban Szily László: Kitolás c. könyvéből felolvasva próbált R. ébren tartani. Elég viccesek lehettünk, ahogy ezen a nem emberi órán benőtt szemekkel vinnyogunk a röhögéstől, és böködjük a gyereket, hogy ne aludjon el állandóan evés közben.

Időt nem kímélve ;-) bemásoltam a kedvenc részemet a könyvből, aki már játszott csecsemőmérleggel, szerintem biztosan jól fog szórakozni, remélem a többiek is értékelik...

Csecsemőmérleg - magasabb matematika

A hőmérőnél sokkal többször fogod használni a csecsemőmérleget, amit ugyanaz a sajátos humorérzékű, titkos tervezőcsapat találhatott ki, mint annyi más bébifelszerelést. Míg rá nem unsz, minden szoptatás előtt és után meg kell mérni a gyereket. Két alfaja van? a hagyományos tologatható súlyokkal operáló és a korszerű digitális. Az előbbi egy idegrendszer nélkül született férfiból is tomboló dührohamokat váltana ki. Mire az ember ki tudja tökölni a helyes beállítást, még egy mormotakölyök is felébredne.

Tehát marad a digitális mérleg. Az akció a következőképpen zajlik az újszülötteknél:

Ráfekteted a gyereket a műszerre, és leolvasod a kijelzőn megjelenő számot. Megnézed a legutóbbi mérés eredményét, az előbbi értékből kivonod az utóbbit, és regisztrálod, hogy a gyerek félórai szivornyázás során 1 grammal lett nehezebb. Gyanús. A bébit felemeled, nullázod a számlálót, és újra mérsz. Rövid számolás: eszerint 400 grammot szopott. "Még mindig jobb, mintha szitározna a csajom" - gondolod magadban, és még két-háromszor megismétled az egészet. A kapott értékből megpróbálsz valamilyen átlagot számolni, de ebben megzavar a nőd, mert megkopogtatja a válladat, és közli, hogy eljött az újabb szoptatás ideje.Ha a gyerek kicsit már nagyobb, a dolog menete annyiban változik, hogy vonaglani és tekeregni fog a mérlegen, a számláló pedig másfél és tíz kiló között ugrál. Te ezen csak fölényesen mosolyogsz, hiszen a műszert erre az esetre átlagoló funkcióval látták el. Ez azonban csak igen viszonylagos fejlődés, mert az átlag egészen máshova esik minden újramérésnél, attól függően, hogy milyen hevességgel vonaglott a gyerek. Így nem marad más hátra, mint kikapcsolni az advanced üzemmódot, aztán kigúvadt szemmel figyelni a kijelzőt, és megpróbálni elkapni azt a pillanatot, amikor a lendületesen electric boogie-zó kis szabotőr egy tized másodpercre mozdulatlanul marad.

Tippek a sikeres méréshez:

1. Olvass föl neki az önkormányzati újságból.

2. Mutasd meg neki egy szabadon választott kereszténydemokrata politikus fényképét.

3. Súgd háromszor a fülébe, hogy alulról épitkező civil önszerveződés.

4. Fenyegesd meg, hogy ha nem marad nyugton, egész nap világzenei felvételeket játszol neki.

5. Csinálj úgy, mintha füstölőt gyújtanál.

6. Csinálj úgy, mint Baja Ferenc, amikor észrevette, hogy a csehszlovák delegáció egyik tagja ellopta a hajhálóját.

7. Kötözd meg, és peckeld fel a száját.

Puszi mindenkinek, Zs.

0 megjegyzés: