Üdvözlet

Üdvözöllek kedves látogató Matyi világában! Ez lenne az a hely, ahol megpróbálom megörökíteni kicsifiunk egyre érdekesebb világának eseményeit. Önmagunk szórakoztatása, az emlékek későbbi felidézése a cél, de nem bánjuk, ha másnak is okozunk egy-két vidám percet...

2008. november 1., szombat

Matyi 10 hónapos


Matyu 10 hónapos, kicsi pasi, már nem kisbaba. Teljesen változik, a (talán soha nem igazán) babás vonásainak kisfiúsódásától egészen a változó szokásokig, viselkedésig. Folyamatosan ügyezik, a szó szoros értelmében ránk szól, ha nem rá figyelünk, kajabál, viccelődik.

És ami nagyon új: ragaszkodik. Mint kölesgolyó a kardigánhoz ;-) Követ. Néha már azt is mondhatnám, hogy anyás. Vagy épp apás. De aztán inkább megint anyás. Ami azért tök jó, mert egy-két hónappal ezelőtt elképzelni nem tudtuk volna, hogy összebújva ülünk, és könyvet nézegetünk. Vagy hogy Bebe nézés közben egyszer odabújik, majd picit elmegy, utána megint visszajön. Amikor a pizsamát húzza le rólam, úgy kapaszkodik, akkor épp kevésbé jó. De alapjában véve nagyon édes, hihetetlen, hogy ez fokozható, de egyre jobban olvadunk tőle.

Íme az adatlap:

Neve: Matyu, Protkó, Gyöngyfogú Srác, Bubi (Anya szerint), Dudi, Didu, Dudicica, Cucu (Apa szerint), Bobcsi (Nagyi szerint), Golyó
Súlya: 10160 gramm (ülve mérve, a súlyban benne van egy fogkefe is, amit nem volt hajlandó elereszteni). Tehát ismét belehúztunk. Pedig sportos hónap volt, nem csak zabálós.
Magasság: Updike Nyúlhájtól Nyúlszívig 74 cm. Ami oltási könyv szerint teljesen átlagos. Csak akkor a ruhaméretezést nem értem, én balga azt hittem, hogy van valami köze a méretnek a magassághoz. De nincs. Legalábbis nem sok, mert akkor nem lenne minden 74-es cucc kicsi, nem?
Fogak száma: 6+2 in progress. Jó persze, több is növésben, de kettő már nagyon kínozza, állandóan a szájában a keze (rosszabb esetben az enyém, vagy az apjáé, néha-néha meg a lábam, vállam, hasam...). A 6-ból egyébként a 4 felső gyönyörű, a 2 alsó killer, csak ha nagyon fulladozik, akkor merünk a szájába nyúlni.
Kedvenc étel: Talán annyi a változás, hogy most már a mi kajánk sincs biztonságban, mindenre rárepül. Így szerez banánt, paprikát, szőlőt szürcsöl. Kölesgolyónak már nem csak a pillanatragasztó funkcióját használja, hanem meg is eszi. Bár azért még mindig jó poénnak tűnik, amikor puccba öltözött anyához ragasztja magát egy-két épp csak megnyálazott, így remekül ragadó golyóbissal.
Nem éppen kedvenc étel: A rizs nem újság, szóval nincs. Na jó, ha lehet, ne legyen túl darabos az a bármi, mert akkor nagyon meggyőzően adja elő a fulladást.
Kedvenc szó: Adadada, agyagyagya, anananana (szerintem ezek mint anyák), egyé-egyé-egyé még mindig menő. Dádádádádá, gágágágágá. Ja és a kedvenc grigagrigagriga és módozatai: gagligagligagli, gligagligagliga. És már volt olyan bőven, ami Apa szerint apa, de a krónikás pont nem volt ott...
Kedvenc sláger: A "Gyí' paci paripa...", ugyanis arra lehet jó nagyot ugrálni az aktuális ló (Anya, Apa, Nagyi) combján.
Kedvenc könyv: Még mindig a "10 kicsi katicabogár". Meg megint előkerültek a textil könyvek, abból is az IKEA-s, mert abban elbújt a levél alá egy katica. Na és persze a könyvespolc alsó kettő polcán minden.
Kedvenc TV: Húú, Bebe TV nagyon veszélyes, ugyanis tapad rá. Esti "Elalszunk!" az esti rutin részévé vált, kedvencek (bár ebben Apa a fő illetékes) a cirkuszi bohóc, illetve a paradicsomok. Mindenki szépen megfürdik, lezuhanyozik, fogat mos, majd megy aludni.
Kedvenc tánc: Érdekes, hiszen eddig minden hónapban volt valami új tánc, de most nincs. Rájöttem, hogy ez haladás, és nem megtorpanás, hiszen most már nem egy helyben nyomja a ritmust, hanem rohan. Persze még nem önállóan, hanem a kis Fisher Price-os járássegítője vagy nemtudommilye után. Na de azzal ezerrel!
Kedvenc kép: Minden reggel rettegve nézem, ahogy püföli Klimtet (már rég a széfben lenne a helye...). Kíváncsi vagyok, mikor esik a fejünkre. Ezek alapján nevezhetnénk kedvencnek, csak hát ott vannak Matyi saját fényképei... Nagyinál hűtőre kirakva, otthon a laptopon képernyőkímélőként. Na, ha ezeket meglátja, elolvad a gyönyörtől, és rohan (értsd mászik, vagy kézből ugrik) megcsodálni magát.
Kedvenc játék: Sihuhuhu (Nem tudom, hogy ez csak véletlen, vagy köze van ahhoz, hogy ahogy meghallja a vonatot, már "rohan" a teraszajtóhoz. Lassan mi is járhatunk a Keletibe kirándulni...)
Legújabb kedvenc: A fogkeféje. Teljesen rá van csavarodva, van, hogy azzal alszik el vacsi közben.
Legújabb ellenség: Orrspray-orrszívó-orrcsepp trió. Meg az azt működtető szülő. De ő csak egy rövid időre.
Kedvenc műtárgy: Hmmm. Értelmezzük kicsit tágabban, vagy inkább lazábban a "műtárgy" kategóriát. Szóval a "tilos, ha lehet ne nyúlj hozzá" dolgok közül a kedvencek a virágok (öröm nézni és hallgatni, ahogy Apa próbálja lebeszélni a levéltépésről, ásásról). Mostanság kagylókat is rág, nyamm-nyamm.
Kedvenc testhelyzet: Persze, állás, de már nem egy helyben! Éljen a kapaszkodva lépegetés! Nagyon vicces, hogy Matyu a mászást csak akkor használja, ha nincs lehetőség a lépegetésre. Szóval ha nagy mászva teperésben például odaér a kanapához, felpattan, szépen végiglépeget mellette, majd puff, megint le, és mászik például a konyhaszekrényig. Alvásra pedig szigorúan a kisbékát használja, a kortársaknál még elő- előforduló hátsó kopasz foltnak nyoma sincs a fején.
Kedvenc vicc: Gyí' paci, paripa, és Zsipp-zsupp felkiáltásra végzett ölben ugrálás. Anya hapcizik. Apa/Anya Józsit utánoz. Barambarambucc. És amit kicsit szégyellünk: popsiba fújás. (Apa nevében is elnézést kérek.) Ezek persze csak az újak, a régi csiki-maki, illetve berregés még mind menő.
Kedvenc apaszívatás: Szobanövény ritkítás, házimozi átalakítás, virágföld mintavétel.
Kedvenc anyaszívatás: Fiók és szekrénypakolás, öltözés körüli cirkusz, aludni nem akarás.

0 megjegyzés: