Üdvözlet

Üdvözöllek kedves látogató Matyi világában! Ez lenne az a hely, ahol megpróbálom megörökíteni kicsifiunk egyre érdekesebb világának eseményeit. Önmagunk szórakoztatása, az emlékek későbbi felidézése a cél, de nem bánjuk, ha másnak is okozunk egy-két vidám percet...

2009. január 1., csütörtök

Matyi egy éves


Elérkezett a Matyu által már hónapok óta beharangozott ("egyegyegyegy...") esemény: a mi kicsi Matyunk egy éves! Ha nem akarok közhelyeket írni, akkor tényleg nehéz, de hát ez az idő... Hihetetlen...

Az egy évvel ezelőtti csúcsfejű, hobbit lábú kisbéka (persze abból a legszebb) mára már egy igazi kis pasi, erősen domináns y kromoszómával (gondolom most egy biológus elszörnyűlködik, hogy ez meg mi). Brümmmög, ha kisautót tologat, brümmög, ha beszállunk az autóba, igazán férfiasan vakargatja a fejét, járás közben veri a mellét, a csajokat szó szerint lesmárolja, és annyit eszik, mint 3 normális felnőtt nő.

Persze ez a macho man érzelmeket is képes kinyilvánítani, sőt! Bűbályosan bújik, kedvenc családtagoknak (beleértve Fánkát) látványosan örül, Maci szőnyegre legváratlanabb pillanatokban leveti magát, és bújik a Mackóhoz.

Nem tudom, mennyire normális, de erős a gyanú, hogy legjobban magát szereti... Viselkedése igen gyakran tartalmaz nárcisztikus elemeket: imád a tükör előtt üldögélni, gyakran puszilgatja is ilyenkor a tükörképét, evés közben nincs számára nagyobb öröm, mint a háttérben a laptopon futó, Matyu legjobb fotóit felvonultató képernyőkímélő, Nagyinál pedig lelkesen mutogatja mindenkinek a hűtőre kirakott képeit. Háááát. Dóri szerint a Bak férfiak ilyenek. Meglássuk. Mondjuk nem lep meg, hogy ennyire odavan magáért, teljesen igaza van!

És akkor az 1 éves adatlap:

Neve: Matyu, Matyucica (Anya szerint), Dudus, Dudicica, Bubi (Apa szerint), Bobcsi, Tökölyszi (Nagyi szerint)
Súlya: 10790 gramm, ami szinte grammra pontosan a nagykönyv szerinti születési súly megháromszorozás
Magasság: Na ezt nagyon nehéz mérni, de odaállítottuk az ajtófélfához, és átlagosan 76 cm-t mértünk. Ami az oltási könyv szerint a nagy magyar átlag. Így persze igazán nem értem, hogy miért mindig Matyi a legmagasabb a hasonszőrű társaságokban. Annyi biztos, hogy például a 3 héttel fiatalabb Sasánál minimum fél fejjel magasabb. Nem hiába, Anya sudár alakját örökölte ;-)
Fogak száma: Egyértelműen 7, ezt van alkalmunk elég gyakran harapásnyomokból ellenőrizni. Úgy látszik, hogy ő most ennyivel megelégedett, pedig az a 3 teljesen kinőtt alsó elég viccesen néz ki. De legalább jól alszunk.
Kedvenc étel: Úr Isten, ez nehéz. Az biztos, hogy nem mernék úgy a szeme elé kerülni, hogy nincs itthon kölesgolyó és banán. Ezek a stratégiai készlet alapjai. (A reggeli 2 banán és egy fél zacskó golyó...) Főtt kajákból sok újhoz nem volt mostanság szerencséje, de amihez igen, azt szívébe zárta. Így lett a káposztás tészta nagy kedvenc (adagja 3 púpos gyerektányér), illetve így csúszott le Karácsony első napján kb. 3 főtt strucc- akarom mondani libanyak. Markolta, és úgy tömte a szájába. Csak hogy időszerű hasonlattal éljek, falta, mint Apa este 1/2 11-kor a frissen sült kenyeret libazsírral ;-)
Nem éppen kedvenc étel: Nehéz, mert nem mondanám, hogy ezt, vagy azt nem szeret, mert leturmixolva tuti lenyomná, de darabosan azért sok mindent kiköpköd. Meg ezzel az új étkezési renddel (reggelizünk, meg miegymás) soha nem tudom, hogy mennyire lehet éhes, és van, hogy pl. a gyümölcsöt simán a falra keni, a kölesgolyót viszont nyomná.
Kedvenc szó: Egyegyegy, néha öt, ott-ott. Egyértelmű ananana (anya), apa (ápp) csak ritkán. Egy-két napja volt váuváu is. A mi szívünk persze még mindig a gagligaglira olvad, azt nagyon édesen nyomja. Régi kedvenc agagagaaaa már csak altatáskor.
Kedvenc sláger: Most kezd kifutni a "Szere-szeretőmet szere-szereti egy szere-szerecsen törzsfőnök", egy-két hétig mindent vitt. Táncolni a Thomas zenéjére szeret. (Bár van 3 Thomas könyvünk, első filmet pár napja láttuk a TV-ben. A végén volt valami dal, erre Matyu odatotyogott, és elkezgett táncizni. Igen mackósan, igen férfiasan!)
Kedvenc könyv: Jajjj, nem könnyű választani az igencsak elbúrjánzott könyvtárából. Sokat szeret, ott könyököl a kis dohányzóasztalnál, és lapozgatja őket, de az vitathatatlan tény, hogy a járás első napjaiban a "Pancsoló állatkert - A vadon állatai" műanyag, mosható csodával lehetett magunkhoz csalogatni. Hosszú-hosszú perceken keresztül mutogat benne, én meg mondogathatom: bivaly-impala-krokodil-bivaly-zebra-bivaly-páva-majom-bivaly-oroszlán-bivaly. (Vajon melyik a kedvenc állata?) Nagyon szereti még a Pasó Jézuskájától kapott, nagyon izgi hangokat adó, 3D-s "A természet hangjai - Az esőerdők" című szépséges könyvet.
Kedvenc tánc: Thomasra. Meg a totyogó pingvin.
Kedvenc kép: Saját ;-). Minden mennyiségben.
Kedvenc játék: Gyerekjátékok közül a kisautók (brümm-brümm). Felnőttek közül a kapcsolgatás, legyen az TV, házimozi (Apa által felső polcra száműzve), vagy (lassan felismerhetetlen, terven felül écséztetett) éjjeli lámpa.
Kedvenc tisztálkodási eszköz: A fogkeféje. Fogkrémmel. Nem hajlandó addig leülni a kádban, míg meg nem kapja a napi betevő Colgate csíkot (na jó, inkább pöttyöt). Arról már hallottam, hogy a Danoninóban van valami addiktív anyag, nem is fogja betenni lábát a háztartásunkban, de hogy a fogkrémben is...
Kedvenc gyógyszertári termék: Sterimar. Imádja a sós ízét, ezért minden ellenállás nélkül beengedi az orrába (nem úgy, mint mást), és utána örömmel nyalogatja a kicsurranó maradékot. Nyammm!
Legújabb ellenség: Apa. Persze csak alkalmi szinten, csak és kizárólag akkor, amikor az ősre rájön a nevelhetnék. Sztenderd párbeszéd: Apa: "Nem! Nem szabad! Nem!" Matyu: "Dedededede" nagy kézrázás közepette. Én már sejtem, ki lesz a nyertes.
Kedvenc műtárgy: A "műtárgy" szót továbbiakban is tágan értelmezve: éjjeli lámpa, illetve a lakás karácsonyi díszei közül Matyi ablakában ülő és álló rénszarvasok. Ha nálunk ébred, a lámpánál kezd, ha a szobájában, akkor "ott-ott" mutogat a rénszarvasok felé. Nagyinál az ablakban lógó síelő Mikulás. Otthon ablakban logó világító csillag (ami arra is jó, hogy "ott-ott" mutogatással eltereljük Apa figyelmét a házimozi bütyköléséről).
Kedvenc testhelyzet: Még csak kezdő önállóan járás terén, de nagyon élvezi, nézeget is körbe folyamatosan, hogy "Na, ki a király?", meg veri a mellét. Kicsit pingvines, Charlie Chaplin-es a járása, de nagyon cuki. Persze a körbekapaszkodás még mindig menő, meg hát ott van a jól bevált, ultrabiztonságos mászás. Alvásra továbbra is szigorúan kisbéka.
Kedvenc vicc: A régiek mellett: "pusz/musz/rusz/nusz" végződésű szavak, lépcsőházban közlekedés (legyen akármilyen rossz a kedve, a lépcsőházban egyszerűen szétrötyögi magát).
Kedvenc apaszívatás: Házimozi forever, bár Apa nem fair eszközöket bevetve (cuccot polcra pakolva) csatát nyerni látszik. Szobanövény ritkítás téren Matyi behozhatatlan előnyre tett szert, a felépített akadályok csak arra jók, hogy mi ne érjünk oda időben, amikor menteni kell a menthetőt.
Kedvenc anyaszívatás: Öltözködés. Mindenkivel simán elalvás, csak velem nem.
BUÉK!

2 megjegyzés:

Great írta...

Nagyon boldog elso szuletesnapot kivanunk Neked Matyi!:)Hugo es anyukaja

Anyamacskacica írta...

Köszönjük szépen!