Üdvözlet

Üdvözöllek kedves látogató Matyi világában! Ez lenne az a hely, ahol megpróbálom megörökíteni kicsifiunk egyre érdekesebb világának eseményeit. Önmagunk szórakoztatása, az emlékek későbbi felidézése a cél, de nem bánjuk, ha másnak is okozunk egy-két vidám percet...

2008. december 26., péntek

Reggeli rutin

Mindenkinek megvannak a maga kis szokásai, főleg a reggeliek híresek! Csak hogy egózzak egy kicsit (szebben: csak hogy drága Matyukámnak meséljek magamról is), az én reggeli rutinom alapja az (volt), hogy nem keltem fel. Legszebb eset talán az ezer éve szombaton könyvvizsgálói tanfolyamról délután 1-kor halkan hazaosonó, szomszédnak magyarázkodó ("Zsuzsi még alszik") Apa. Vagy a család több tagja által megtapasztalt, "csak még 10/5/3 perc" utasítás...

Bár ígéretesen indult, Matyu egyelőre úgy tűnik, mégsem örökölte a mormota vérvonalat, és reggel 6 és 7 között kezdi a következő műsort:

  • Kiságyban nyekegés, amire általában Apa mutatja az elvárt reakciót (értsd: kiságyból kimenekítés).

  • Még a kisszobában a mellékhelységbe osonó Anya megneszelése, erre orbitális ordítás, mintha akár csak egyszer is előfordult volna az életben, hogy Anya a WC-n keresztül elhagyta a helyszínt.

  • Átvonulás szülők felségterületére, nagyágyba Anya és Apa közé penderülés, azonnali megnyugvás és mormogva nyammogás. (Szülők közül aki tud, alszik.)

  • Az elvártnál sokkal hamarabb jóllakás, és a kb. 10 hónapig remekül működő gyakorlatot felrúgva ágyból menekülés. Az útba kerülő szülő átmászása.

  • Lába alatt biztos talajt érezve azonnal ágy és éjjeliszekrény közé ékelődés, éjjeli (olvasó?)lámpa jó esetben ki-bekapcsolgatása, rosszabb esetben papír(szerű?) búra kapirgálása, cincálása. Az éjjeliszekrényen lévő összes újság és könyv szisztematikus földre penderítése. (Ilyenkor a hősebbik szülő már fent van, és menti a menthetőt, a mormotábbik csukott szemmel imádkozik, hogy 1. vissza ne aludjon, 2. Matyuval nehogy történjen valami, amíg valahogy kiveri a szeméből az álmot.)

  • 10 percnyi lámpakezelés után egy-két hossznyi futás ágy fejétől ágy lábáig, ami igazán vicces, és nagy-nagy rötyögéssel jár. (Ilyenkor az álmos szülő még paplan alól kukucsolással szórakoztatja amúgy is jól szórakozó gyermekét.)

  • Ágy körüli események megunása után Matyu váratlanul kinyargal a hálóból, kezdődnek a nappali események.

  • Szerencsés és ritka esetben játék, olvasgatás, míg mormota mami kávézik, kevésbé szerencsés, átlagosnak nevezhető esetben az álmot végleg nem a koffein, hanem Matyu visítása űzi ki az anyai szemből. Ez a fajta visítás a kekszes fiók rángatásával társul, és csak kölesgolyóval csillapítható.

  • És akkor kezdődhet is a reggeli, ami szülői oldalon fantázia, gyermek részéről pedig rugalmasság híján fél zsák kölesgolyóból, 2 banánból, és egy pár szem savanyú uborkából, esetleg egy pár szelet paprikából, retekből áll. (Itt már azért érzékelhető az anyai ágon öröklődő különleges ízlésvilág, nagynéni részéről például olyan gyerekkori kedvencekkel, mint vajas-mézes kenyér párizsival...) Ha jelen van, a feldolgozás során termelődő hulladék feldolgozására Apuka egyre nagyobb hajlandóságot mutat.

Ez az "alapitiner", ami még színesíthető pl. olyan szépségekkel, mint Apa fürdőszobai készülődésének etetőszékből való figyelése (ha Anya végleg nem bír felkelni), saját szobába bemenekülés, ajtó becsapás, majd bébiőrrel ajtón kalapálás, stb.

Ahogy Nagyi mondja, reggel egy angyal ez a gyerek! És milyen igaza van!

0 megjegyzés: